Tegen de zomer van 2016 komt er een ‘zonnekaart’ voor heel Vlaanderen . Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil elk dak laten analyseren om te zien of er zonnepanelen op passen en hoe die best geplaatst worden. Maar wat is nu het ideale dak voor zonnepanelen?

‘In België wordt de maximale opbrengst gehaald uit zonnepanelen die zuidgericht zijn en een hellingshoek van 36 graden hebben’, zegt Kristof Windels van het Vlaams Energie Agentschap (VEA). Maar ook zonnepanelen op zuidgerichte daken met hellingshoeken tussen 20 en 60 graden en zonnepanelen op daken die naar het zuidoosten of het zuidwesten gericht zijn, doen het goed. Hun opbrengst is maar 5% minder dan het maximum.

Verticale zonnepanelen op de gevel van een gebouw, dus met een hellingshoek van 90 graden, leveren 25 tot 30 procent minder energie per jaar dan de beste opstelling.

Ook de ligging van het huis speelt een rol. Ligt het bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving of staat het afgelegen? ‘De schaduw van andere gebouwen, bomen, lantaarnpalen, dakvensters, schouwen,… op de zonnepanelen vermindert de opbrengst en dat moet dus zo veel als mogelijk vermeden worden’, zegt Windels.

De zonnekaart toont alleen daken van bestaande woningen. Maar wat als u plannen heeft om een nieuwbouw te zetten? ‘Dan kan uw architect perfect zien en berekenen hoe uw dak er het best moetuitzien om een maximaal rendement te halen,’ zet Kristof Windels nog.
49d1460e-1026-11e5-ac32-8fd019c4ba2b_web_scale_0.8426966_0.8426966__